Branża

Kuchnia multifunkcjonalna

Anna Dzierżanowska, dyrektor kreatywna w firmie Halupczok.

Kuchnia multifunkcjonalna

Anna Dzierżanowska, dyrektor kreatywna w firmie Halupczok, jest zdania, że współczesna kuchnia jest multifunkcjonalna.

Obecnie kuchnia to przestrzeń multifunkcjonalna, praktyczna, przenikająca się z innymi przestrzeniami w domu, a nawet wychodząca na zewnątrz, poza mury budynku. Prawdopodobnie jest to konsekwencja pandemii. Kuchnia nie pełni już wyłącznie swoich pierwotnych funkcji. Stała się centrum domu i miejscem integracji rodziny, pracy zdalnej, nauki, rozmów i relaksu.

ZOBACZ TAKŻE: Kuchnia w naturze

Sprzyjają temu rozmaite udogodnienia, takie jak wysuwane i zmieniające wysokość blaty. Strefa robocza i strefa ze sprzętem AGD jest często umiejętnie skrywana za dużymi, składanymi skrzydłami drzwiowymi. Coraz częściej w kuchennych aranżacjach pojawia się też obecność mebli wypoczynkowych.

Reklama
Banne 300x250 px Furniture Romania ZHali Imre

Kuchnia multifunkcjonalna to nie tylko technika

Współczesne kuchnie są naszpikowane nowoczesnymi, inteligentnie sterowanymi urządzeniami AGD, akcesoriami i oświetleniem. Materiały wykorzystywane przez producentów posiadają coraz lepsze właściwości i odporność na uszkodzenia. Gwarantuje to wydłużenie ich czasu użytkowania.

We współczesnym meblarstwie obecnie jest również trend podkreślający łączność z naturą – wykorzystywanie drewna, kamienia i kolorów ziemi. Na topie znajdują się stonowane barwy, jak również bardziej zdecydowane odcienie terakoty czy kolory przypraw. Wyraźne jest odejście od minimalistycznych kompozycji w czerni i bieli. Dominują matowe powierzchnie.

Więcej w miesięczniku BIZNES.meble.pl, nr 8/2022