Branża

Kuchnia dla kucharza jest najważniejszym miejscem w domu

Piotr Kucharski.

Kuchnia dla kucharza jest najważniejszym miejscem w domu

Piotr Kucharski o tym, jak stworzyć kuchnię, w której można byłoby nagrywać filmy kulinarne.

Obecnie jestem na etapie projektowania kuchni w domu, który właśnie budujemy z żoną. Nie da się ukryć, że kuchnia dla kucharza jest najważniejszym miejscem w domu. I tak też będzie u mnie!

Nie wyobrażam też sobie, że mógłbym oddać przyjemność zaprojektowania jej komuś innemu. Niestety, wiąże się z tym pewne ryzyko, że pominie się pewne aspekty ergonomii. Dlatego też mój projekt z pewnością skonsultuję z doświadczonym projektantem. Zasady pracy w kuchni w restauracji są zupełnie inne od zasad panujących w kuchni domowej.

W restauracji są stacje, które odpowiadają za przygotowanie konkretnych potraw np. rybnych lub mięsnych. Zaprojektowanie kuchni restauracyjnej to niemałe wyzwanie. Na szczęście do domu nie zagląda sanepid i można ją zaprojektować zgodnie z własnymi upodobaniami. Najważniejsze, czyli coś od czego powinniśmy wychodzić, jest ustawienie sprzętów. Projektując swoją kuchnię zachowuję „ciąg technologiczny”: lodówka – blat – zlew – blat – kuchenka. Tak aby nie „nachodzić” się we własnej kuchni.

Reklama
Banne 300x250 px Furniture Romania ZHali Imre

ZOBACZ TAKŻE: Ergonomia nieunikniona

Zmywarka zawsze powinna się znajdować po prawej stronie zlewu, a piekarnik pod kuchenką lub na wysokości blatu, aby był łatwo dostępny. Ponadto ważna jest otwarta przestrzeń, tzn., że część szafek nie powinna mieć frontów, by łatwo i szybko sięgać np. talerze. Uwielbiam mieć w kuchni zamiast wiszących szafek półki pełne słoików z produktami i przyprawami. To mi bardzo ułatwia pracę.

Mam przed sobą trudne zadanie, bo chcę stworzyć taką kuchnię, w której mógłbym nagrywać filmy kulinarne. Muszę przyznać, że to nie lada wyzwanie, bo kuchnia do programu ma dobrze wyglądać, a nie musi być funkcjonalna, za to kuchnia w domu też powinna dobrze wyglądać, ale ma być przede wszystkim funkcjonalna.

Artykuł został opublikowany w miesięczniku BIZNES.meble.pl, nr 3/2015